Saturday 2 February 2013

Rumpai Laut Herba Untuk Kesihatan Dan Kecantikkan


RUMPAI LAUT UNGGU GRED AAA
  • Lebih berkhasiat berbanding kolegen kuning
  • Proses pengeringan secara semulajadi dpt mengekalkan khasiat
  • Berbau
  • Bergaram
  • Berkhasiat mengurangkan risiko penyakit kronik  seperti kencing manis, darah tinggi, anti-kanser, penyakit jantung, sembelit, sakit lutut, gout, kecantikkan kulit dan lain2 
                                                  RUMPAI LAUT  KUNING GRED AA
  • Khasiat lebih rendah berbanding kolegen ungu
  • Proses pengeringan secara stim
  • Kurang berbau
  • Kurang bergaram
  • Berkhasiat utk kecantikkan kulit 

**KEDUA DUANYA MASIH MEMILIKI KANDUNGAN NUTRISI YG BAIK UNTUK KESIHATAN SECARA AMNYA....
NAMUN, HARUS DIKETAHUI BAHAWA...
SECARA KESIMPULANNYA.. UNGU LEBIH BAIK UNTUK MERAWAT MASALAH PENYAKIT KRONIK SPT SAKIT JANTUNG,GOUT,STROK DAN SBGNYA MANAKALA UTK KUNING, IA LEBIH KEPADA FUNGSI KECANTIKKAN KULIT LUARAN....

KANDUNGAN ZAT GALIAN DIDALAM RUMPAI UNGU SANGAT BERMANFAAT UNTUK MEMBASMI BAKTERIA, MASALAH SISTEM SARAF DAN KEGAGALAN FUNGSI ORGAN.

BAGI KUNING PULA...KANDUNGAN KOLAGEN MENTAHNYA SANGAT BAIK UNTUK MENJAGA KESIHATAN KULIT DAN MEMBERIKAN KESAN KEPADA NILAI KECANTIKAN ANDA......

SILA BUAT KEPUTUSAN SEBAIK MUNGKIN DIANTARA KEDUA DUA RUMPAI INI


Bagaimana rasa rumpai laut?
Tawar dan sedikit hanyir. Utk kurangkan hanyir, rendam dgn daun pandan atau masukkan sehelai daun pandan semasa memasak.bole juga rendam dgn asam keping atau tepung gandum

Bagaimana cara guna rumpai laut ni?

 Rumpai laut dimasak
  •   Cuci beberapa kali.
  •    Rendam semalaman (lbh kurang 5-8jam).
  •    Kemudian cuci lg beberapa kali.
  •    rebus dgn air biasa. nisbah utk 100gram = 2-2.5 liter air.
  •    Masak dgn api perlahan dan kacau sehingga rumpai laut hancur.Dalam 20-40minit.
  •  Biarkan kolagen sejuk dan simpan dlm peti ais.


Cara pengambilan
  •    Masuk 2-3 sudu ke dalam apa2 minuman. contohnya air sunquick, ribena, abc,cendol, laici kang,bandung, dll. amalkan 3 kali sehari shj. jgn ambil minuman berkafein dan berkarbonat. jgn ambil secara berlebihan,boleh sakit kepala dan sakit perut.
  •    Gunakan 1-2 sudu utk sapu dimuka sebagai masker. biarkan sehingga kering (lbh kurang 20minit) dan cuci. amalkan 3 kali sehari. 
  •    Bole sapu di mana2 anggota badan seperti lengan, bahu, tengkuk atau tumit kaki bg kulit mengelupas. berkesan utk melicinkan kulit, menghapuskan jerawat dan melembutkan kulit.se eloknya sapu sebelum mandi. bila dh kering (lbh kurang 20 minit), boleh mandi.
  •      Ambil 2-3 sudu besar kolagen yang disimpan selepas di masak semasa bangun tidur (sebelum gosok gigi) atau setengah jam sebelum sarapan (waktu terbaik kolagen diserap tubuh tika perut kosong) dan sebelum masuk tidur (malam).
Makan Secara Mentah
  •    Basuh rumpai laut beberapa kali
  •    Rendam dgn air panas lebih kurang 30minit-1jam. jgn rendam terlalu lama, rumpai laut akan hancur. 
  •    Kemudian basuh rumpai laut yg telah direndam.
hadkan rumpai laut yg ingin direndam utk sehari pengambilan shj. jgn rendam terlalu byk sebab rumpai laut tk boleh di ambil dlm kuantiti yg byk. kena pandai agak2 ye.


Cara guna
  •    Potong halus dan masuk kan sedikit dlm apa2 air minuman. 
  •    Potong halus dan masuk kan dlm apa2 sup
  •    Potong halus dan buat kerabu mangga
Rumpai laut yg tdk dimasak tidak boleh di buat masker atau sapu kt badan. kena berhati2 dgn kuantiti pengambilan. jika ambik byk boleh sakit perut dan sakit kepala. kena pandai2 agak kuantiti pengambilan ya.

KEBAIKAN PURE MARINE COLLAGEN

-Menurunkan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi proses penuaan seperti kulit muka berkedut
-Mengurangi selulit atau lemak berlebihan
-Memberikan tenaga
-Melancarkan peredaran darah
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser atau barah
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman, merawat gastrik
-Anti bakteria
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas punca penyakit
-Menberikan rasa kekenyangan kerana kaya dgn serat (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit atau buasir)
 

 KHASIAT KOLAGEN:

• Nilai nutrisi 10 kali ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu (rm300/mangkuk)
• Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (rm400 hingga ribu2 ringgit)
• 24% kolagen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang2
• PH bernilai 7.6
• KALSIUM- 37 kali lebih tinggi daripada hati ikan.
• ANTIOKSIDA – 55O kali lebih kuat dari vitamin C.
• VITAMIN A – 40 kali lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.
• PROTEIN – 21 kali lebih banyak dari susu.
• OMEGA 3 DAN OMEGA 6 – 2326 kali lebih banyak dari ikan.
• Mempunyai mineral kalsium, kalium, zat besi, magnesium, potasium,vitamin  B6, B12, C, A, dan antioksidan
• Penuh dengan KOLAGEN
• Kandungan SERAT yang tinggi
• Kandungan IODIN yang tinggi,


-Perlu perbanyakkan minum air kosong (sekurang-kurangnya 2.5-3 liter sehari) bagi melancarkan pembuangan toksin dan mengoptimumkan penyerapan kolagen oleh badan.





No comments:

Post a Comment